ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

17.05.2021 Саопштење начелника Мачванског управног округа

Протекли викенд показује да се ситуација са Корона вирусом на подручју Републике Србије смирује. Неколико дана за редом број новозаражених је испод хиљаду људи на дневном нивоу, а борој вакцинисаних грађана је у сталом порасту што је условило повољнију епидемиолошку ситуацију. До суботе 15. маја у 22:00 часа у Србији је дато више од 4.01 милион доза вакцина, а од тог броја 2.279.000 су друге дозе, што је нешто више од 42 процента оних који су потпуно вакцинисани у популацији старијој од 18 година. Вакцинални пунктови су све приступачнији грађанима, што је условило и увећан број вакцинисаних.

И даље се апелује на све наше грађане да се придржавају прописаних мера, а инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа.

Према подацима добијеним од Завода за јавно здравље Шабац, у периоду од 10. маја до 16. маја,на подручју Мачванског управног округа, од 1192 тестирана лица, укупан број позитивних је 277, са 232 контакта.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневном контакту са руководством градова и општина са подручја Управног округа. У контроле су укључени расположиви људски и материјални ресурси локалних инспекција и републичких инспекцијских служби.

У фокусу контрола су и даље објекти који су означени као ризични, а поступа се и по пријавама грађана. Извештаји о броју контролисаних субјеката, неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише,чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /. Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију, сматра се да то лице није у службеном надзору. Ако лица која јесу инспектори, а не желе да се представе, овакво понашање представља и обележје кривичног дела.

Од петка 14. маја до понедељка 17. маја контролисано је 989 објеката, у надзору је учествовало 61 инспектор, а у 25 надзора утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера. Као неправилности које су утврђене у надзору противепидемијских мера наводе се лична заштитна опрема корисника, радно време, лична заштитна опрема запослених и дезобаријера. Инспектори су у складу са законским овлашћењима предузели мере према контролисаним субјектима код којих су утврђене неправилности у спровођењу противепидемијских мера. Према субјектима код којих су утврђене неправилности изречене су законом прописане мере .Донето је четири прекршајна налог од по 150.000 динара

Инспекцијске контроле на територији Републике Србије настављају се и у наредном периоду.

Од 19. марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Пречишћен текст нове Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се прочитати на сајту Центра за Ковид мере.

Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs

Сви заинтересовани могу поставити и питање за сваку недоумицу, а сва питања и одговори биће објављени.

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана, који се спроводи у појачаном интензитету. У свим локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је све већи,што охрабрује, а међу вакцинисанима се повећава број младих. Вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид -19. промовишу и медији у својим емисијама и свакодневним саопштењима.

Апелује се на све грађане да и надаље поштују наложене епидемијске мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине. Једино масовном вакцинацијом можемо заштитити наше становништво од вируса Ковид-19.

 

Кабинет начелника

Владана Красавца

 

MAGAZIN

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...
 
VRH