ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

14.06.2021 Саопштење начелника Мачванског управног округа

У складу са Одлуком Кризног штаба, донете су Измене Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19 и Измене Наредбе министра здравља о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид 19, од 31.маја 2021.године, које се и надаље примењују. Утврђене су нове епидемиолошке мере и то да :угоститељски објекти могу радити сваког радног дана од 06:00 до 24:00 часа;стални или покретни киосци и трафике могу радити без ограничења радног времена (трговина на мало,претежно дуван и новине); биоскопи могу радити тако што ће последња пројекција започети не после 23:00 часа, до када могу радити и благајне за продају карата за те пројекције.

С тим у вези наложено  је да начелник Управног округа  у сарадњи са  руководиоцем   санитарне инспекције и руководиоцем  комуналне инспекције односно милиције усклади   планове рада, како би се људски ресурси ових служби рационално користили.

 

Појачан координисани надзор усмерен је ка објектима и делатностима које су препознате као епидемиолошки ризици и то: окупљања на спортским, културним догађајима, прославама, свадбама, приватним, професионалним, стручним, пословним и едукативним скуповима; угоститељски објекти; тржни центри и трговински ланци. Поступа се и по пријавама и представкама грађана.

С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара, потребна је континуирана подршка и сарадња са припадницима МУП-а.

 

И даље се апелује  на све наше грађане да се  придржавају прописаних мера, а инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа.

 

Према подацима добијеним од Завода за јавно здравље Шабац, на подручју Мачванског управног округа у  периоду од 07.јуна до 12.јуна, од 744 тестирана лица, позитивних  је 47, са 45  контаката.

 

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневнoј комуникацији са руководством градова и општина са подручја Управног округа,а у  контроле су, на основу дописа Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19, од 31.маја  2021.године, укључени расположиви људски и материјални ресурси.

Извештаји о броју контролисаних субјеката,неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише, чак и пре него што надзирани субјект затражи/осим у случајевима прикривене куповине /.Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију ,сматра се да то лице није у службеном надзору. Ако лица која јесу инспектори ,а не желе да се представе,овакво понашање представља и обележје кривичног дела.

 

Од петка 11.јуна до понедељка 14.јуна  контролисано је 798 објекатa, а у надзору је учествовало 64 инспектора. Током надзора противепидемијских мера  инспектори нису утврдили неправилности.

 

Од 19.марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Пречишћен текст нове  Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се  прочитати на сајту Центра за Ковид мере.

Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs

Сви заинтересовани могу поставити и  питање за сваку недоумицу ,а сва питања и одговори биће објављени.

 

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана, који се спроводи у појачаном интензитету. У свим  локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је све већи, што охрабрује,тако да је број вакцинисаних лица у непрекидном порасту.

Вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид 19 промовишу и медији у својим емисијама и свакодневним саопштењима.

Апелује се  на све грађане да и надаље   поштују наложене епидемијске   мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине.Једино масовном вакцинацијом  можемо  заштитити наше становништво  од вируса Ковид19.

 

                                                                                            Кабинет начелника

                                                                                             Владана Красавца

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH