13.02.2017 Vinograd – Oaza ljubavi i mira
Vinogradarstvo u Srbiji je razvijena grana poljoprivrede, a kvalitet vina počiva na velikom broju malih proizvođača. Vinogradari znaju da je za dobro vino neophodno pravo zemljište, kvalitetna vinova loza i dovoljno sunca. Pravoslavci Svetog Trifuna smatraju kao zaštitnika polja i useva, a naročito ga cene i slave upravo vinogradari. U Mačvi je sve više onih koji se bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom grožđa i vina. Branislav Mijatović Zera iz Sovljaka vinogradarstvom se bavi već deceniju i u svom vinogradu uz puno ljubavi uzgaja oko 300 čokota.
“Sve što se radi treba da se radi s puno ljubavi. Ja kad dođem u svoj voćnjak i vinograd ja prvo poljubim ili voćku ili vinovu lozu. Poznato je da je vino piće bogova, pa se u znak zahvalnosti Svetom Trifunu, zaštitniku vina, toga dana poziva sveštenik da osvešta vinograd, odseku dve, tri grančice i zalije vinom, da bi godina bila blagorodna i domaćin zdrav”, rekao je Branislav, meštanima poznatiji kao Zera.
Pored vinove loze, Branislav na svom neobičnom imanju na kraju sela uzgaja i razne vrste voća. Od ranog proleća do kasne jeseni na svom ranču ubira jagode, maline, trešnje, breskve, kajsije, jabuke, kruške, šljive, vodeći računa da stare i autohtone sorte ne odu u zaborav.
“Preporučio bih mladima da se bave voćem i vinogradom, to je naša tradicija, pre svega je zdravo, a dobra je i za rekreaciju. Na mom ranču je zasađeno oko 30 ari voća i ja se trudim da svakom stablu posvetim dovoljno pažnje i nege u toku cele godine”, dodao je Zera.
Uz stari ambar, poljsku furunu i đeram, ovaj Mačvanin u svojoj oazi pronalazi zadovoljstvo u negovanju i održavanju svog vinograda i voćnjaka i s ponosom priča o svom domaćem vinu, koje je, kako kaže, bolje od svih vina koje je probao.
Mira Kovačević