20.02.2015 Sir i vinorel iz Glušaca - naši i svetski brendovi!
Na štandu Turističke organizacije opštine Bogatić na Sajmu turizma u Beogradu i ove godine je nezaobilazan kozji sir proizveden u poljoprivrednom gazdinstvu Momčila Budimirovića iz Glušaca.
Kozji sir u hrastovoj kori, obogaćen sa plemenitim plesnima i čubrom nije ostavio ravnodušnim nikoga ko je imao priliku da ga proba. Nagrađen je zlatnim medaljama na sajmovima “Arhimed” u Moskvi i “Eureka” u Briselu, a na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu pre dve godine najvišim sajamskim priznanjem “Robna marka iz Srbije”.
Prilikom dodele priznanja rečeno je da njegovom siru na vrhunskom kvalitetu i ambalaži mogu da pozavide i francuski proizvođači sireva! Nedavno se upavo to i dogodilo!
Ovaj delikates iz Mačve služen je u Parizu zahvaljujući slikaru i somelijeru Slobodanu Zablaćanskom Galu koji je sa svojim vinorelima u “grad svetlosti” na manifestaciju “Svetosavski dani” poneo i kozji sir. Kombinacija sira i “Šardonea” iz vinarije “Brestovački” zadivila je posetioce, a sir iz Glušaca zasenio poznate francuske sireve.
Prvog dana Sajma turizma, koji traje do nedelje, na štandu Turističke organizacije Bogatića komšije Momčilo i Slobodan zajedno su predstavili svoje "robne marke" - sir i vinorel, rukovodeći se narodnom da “dobitnu kombinaciju” ne treba menjati.
Od nas, za naša dva brenda jedno veliko - BRAVO!
D. Grujić