31.07.2022 Kako sačuvati lubenicu za jelo i preko zime
Nema ničeg lepšeg i više osvežavajućeg od uživanja u ohlađenoj lubenici u vrućim letnjim danima. Lubenica nije samo osvežavajuća već je i posebno zdrava za naš organizam. Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli lubenicu, ali njena velika mana je što u njoj uživamo samo tokom leta. Sezona lubenica obično traje od maja do septembra, mada je najbolje vreme za berbu sveže lubenice od sredine juna do kraja avgusta.
Lubenica ima mnogo nutritivnih vrednosti. Sadrži samo 40 kalorija po jednoj šoljici i bogata je vitaminima A i C. Sastoji se od 92 posto vode i pomaže u održavanju hidratacije tokom vrućih letnjih dana. Takođe sadrži likopen, jedinjenje za koje je utvrđeno da pomaže u prevenciji nekih vrsta raka, snižava holesterol i krvni pritisak i smanjuje probleme sa arterijama. Smanjuje upalu, stres i bol u mišićima, poboljšava varenje. Lubenica pomaže u proizvodnji kolagena kako bi kosa i koža bile zdrave, a štiti kožu od opekotina od sunca. Ipak, jedan od dominantnih sastojaka je šećer, pa osobe koje imaju problema sa povišenim šećerom u krvi bi trebalo da povedu računa.
Jedan od načina čuvanja lubenice kako bismo je konzumirali tokom čitave godine je zamrzavanje. Ovo je odličan način da se spreči bacanje hrane, a zamrznuta lubenica će ostati sveža u zamrzivaču oko godinu dana. Da biste pravilno sačuvali ovu preukusnu namirnicu za jelo i preko zime, sledite navedene korake.
Pravila čuvanja lubenice u kući
Rok trajanja voća zavisi od načina čuvanja, kao i njegovih karakteristika. Da biste duže zadržali lubenicu svežom, kako izgledom, tako i ukusom, trebalo bi:
- Da ih držite u suvoj, hladnoj prostoriji sa maksimalnom temperaturom koja varira između 1-5 °C. Idealna prostorija za to je hladan podrum.
- Da ih zaštitie od direktne sunčeve svetlosti. Preporučuje se da se čuvaju na potpuno tamnom mestu.
- Držati ih odvojeno od drugog voća ili povrća.
- Da ne stavljate lubenicu na tvrdu površinu. U suprotnom, mogu se napraviti pukotine i uticati na rok trajanja.
A može i ovako.
Izaberite lubenicu koja nije ni prezrela ni previše sirova, takođe, kada kupujete lubenicu, nemojte birati sjajne, već one koje izgledaju pomalo zavelo, jer su slađeg ukusa. Operite i osušite lubenicu pre sečenja, isperite je vodom oko 20 sekundi. Uvek nakon toga operite ruke vrelom vodom i sapunom kako biste sprečili bilo kakav prenos bakterija sa voća.
Osušite lubenicu čistim papirnim ubrusima ili krpom. Prerežite lubenicu na pola, prvo po dužini, a zatim na četvrtine. Izrežite koru, možete je zadržati ili baciti. Takođe, ne zaboravite da uklonite semenke jer će vam to kasnije biti korisnije. Možete je seći na kriške, loptice ili kocke.
Zatim uzmite nekoliko plehova, kakvi se koriste za electrolux rerne, i ravnomerno rasporedite sve komadiće na njima, pazeći da se ne dodiruju.
Pleh sa komadićima lubenice držite u zamrzivaču nekoliko sati. Ako su ledeni na dodir, to znači da su spremni za dalju upotrebu. Ako imate poteškoća da uklonite smrznute komade sa pleha, slobodno koristite lopaticu bez straha da će se raspasti.
Smrznute komade prebacite u veliku kesu ili plastičnu posudu za odlaganje, ali u svakom paketu ostavite bar 2 centimetra do vrha. Uvek birajte plastičnu posudu, ona mora biti otporna na uslove zamrzivača, kao i da spreči bilo koji drugi miris ili ukus. Staklene posude treba izbegavati jer imaju tendenciju da se razbiju na izuzetno niskim temperaturama. Na ovaj način ćete sačuvati lubenicu u zamrivaču, komad po komad.
Probajte sirup.
Na isti način opisan u prethodnom pasusu operite, očistite i isecite lubenicu. Sipajte 4 šolje vode i dodajte 1¾ šolje belog kristal šećera u šerpu. Pustite smesu da provri na srednje jakoj vatri i neprekidno mešajte dok se kristali šećera ne istope.
Prebacite sirup u posudu i stavite u frižider na skoro sat vremena dok se ne ohladi.
Stavite ½ šolje sirupa u plastičnu posudu, dodajte komadiće lubenice i napunite je ostatkom sirupa kako bi lubenica bila potpuno potopljena. Zaštitie folijom, a zatim poklopcem. Dobićete preukusnu lubenicu u bilo koje doba godine.
Bonus saveti
Pored ova dva načina, možete samo komadiće lubenice uvaljati u kristal šećer i spakovati ih u plastičnu posudu sa razmakom između komada. Lubenice su pune šećera, ali vole šećer, pa tako možete uzeti bilo koji sok, po mogućnosti sok od pomorandže, sok od ananasa ili đumbirovo pivo, potpuno pokrivajući komade lubenice. Poželjni su sokovi sa visokim sadržajem kiseline i šećera. Zamrznite komade potopljene u neki od navedenih sokova. Ako želite da pravite sok od lubenice, zamrznite je u kalupima za sladoled da biste dobili osvežavajuću poslasticu. Lubenica se na ove načine može čuvati do 12 meseci pod uslovom da je temperatura minimalno na -18°C.
Pre upotrebe u bilo kom jelu ili smutiju, držite ih u frižideru najmanje 2 dana. Ne možete očekivati da će ista svežina lubenice biti i posle nekoliko meseci, najčešće bude mekša nego pre smrzavanja, ali uvek ih možete koristiti u salatama, sokovima, koktelima, kašama, jer je potpuno odmrznuta lubenica skoro kao pire.
S.S.